Вие четете...
Новини

Мъжките и женските сърца реагират различно при стрес

shutterstock_172351799В списание Journal of the American College of Cardiology, което е много авторитетно в областта на кардиологията, са публикувани резултатите от изследване на над 300 човека със сърдечно-съдови заболявания, предизвикани от стрес.
Изяснява се, че при мъжете психофизическото напрежение в по-голяма степен предизвиква повишено кръвно налягане и учестено сърцебиене, а при жените – исхемия, намален приток на кръв към сърцето  и повишаване риска от тромбообразуване. Жените, също така, по време на проучването са започнали да изпитват повече отрицателни емоции и по-малко – положителни.
За получаването на тези данни 56 жени и 254 мъже, подложени на лечение от сърдечно-съдови разстройства, са изпълнявали три характерни медицински теста, изискващи емоционално напрежение, а след това са тичали върху бягаща пътечка. По време на всички етапи от експеримента – при изпълнение на задачата и по време на почивката – на пациентите е правена ехокардиография, вземани са кръвни проби, измервано е нивото на кръвното налягане и пулса.
„За наличието на връзка между емоционалното напрежение и сърдечно-съдовите заболявания се знае отдавна, – казва един от авторите на тази работа Зайнаб Самад. – Нашето изследване показа как по различен начин стресът влияе върху мъжете и жените. Трябва да се отчита тази разлика между половете при диагностика и лечение на пациенти с разстройства на работата на сърдечно-съдовата система“.

Реклами

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Radio Tunes Online

Архив

октомври 2014
П В С Ч П С Н
« сеп.   ное. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Права

Наименованията ЗДРАВЕ-ПЛОВДИВ, ЗДРАВЕ.INFO и PLOVDIVHEALTH, ползвани като търговски названия, са изключително авторско право. При ползване на текстова или друга информация от ЗДРАВЕ-ПЛОВДИВ разрешението и позоваването са задължителни! Изданието се ръководи и управлява от Vita Verde EOOD.
Реклами
%d блогъра харесват това: