Вие четете...
Новини

Домашните кърлежи – основен причинител на алергии

karlejiЕкспозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, а алергията към домашните микрокърлежи на по-късен етап може да премине в астма. Това са резултатите от някои клинични проучвания, съобщени от д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, съобщиха от Българското дружество по алергология.

В Европа, респективно в България, eдин на всеки четири е засегнат от респираторна алергия -алергичен ринит и астма, като ако не бъде предприето лечение, с течение на времето тя се влошава. Тези данни бяха изнесени преди кампанията „Алергията е лечима“.

Изследване, проведено от Института за медицински изследвания The Woolcock, показва, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента, в сравнение с лятото, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока влажност (50%), поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация. Според доц. Мария Стаевска, главен асистент в Клиника по алергология и астма към Александровска болница в София, съществува тясна връзка между ринит и астма в алергичния процес. Тя подчерта, че повече от 40% от пациентите с алергични ринит имат и астма, и 80% от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит. Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма, сравнена с останалите. Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран.

Макар че симптомите могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45%), страдащи от алергичен ринит, търсят медицинска помощ и лечение, съобщава БГНЕС. Установено е, че пациентите прекарват средно 5 години преди да намерят подходящото решение на проблема. Противно на погрешните схващания, че алергията може да бъде повлияна само със симптоматични лекарствени средства, специалистите алерголози обръщат внимание на алергенната имунотерапия като единствен метод за лечение на алергията и предотвратяване на развитието на астма при пациентите с алергичен ринит.

Реклами

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

Radio Tunes Online

Архив

октомври 2014
П В С Ч П С Н
« сеп.   ное. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Права

Наименованията ЗДРАВЕ-ПЛОВДИВ, ЗДРАВЕ.INFO и PLOVDIVHEALTH, ползвани като търговски названия, са изключително авторско право. При ползване на текстова или друга информация от ЗДРАВЕ-ПЛОВДИВ разрешението и позоваването са задължителни! Изданието се ръководи и управлява от Vita Verde EOOD.
Реклами
%d блогъра харесват това: